والدین موثر4 (طرز فکرهای دلسرد کننده)
طرز فکرهای دلسرد کننده
این نوع از افکار و در نتیجه رفتار با کودکان منجر به ناامیدی کودک می شوند. در صورتی که می خواهید کودکی داشته باشید که برای رسیدن به اهدافش تلاش کند، طرز فکرهای زیر را کاهش دهید :
توقعات منفی
کودکان، توقعات بزرگسالان را به خود می گیرند، یعنی آنها را در خود ضبط می کنند. مثلا وقتی ما باور داریم که کودک نمی تواند در انجام کاری موفق باشد، ما این باور را به نحوی به او منتقل می کنیم. به این ترتیب، کودک نیز در توانایی های خود برای انجام آن وظیفه دچار شک می شود و آن گونه که ما انتظار داریم عمل می کند، یعنی در انجام آن کار موفق نمی شود.
معیارهای بالای نامعقول
اغلب ما معیارهایی برای فرزندانمان در نظر می گیریم که دستیابی به آنها برای کودک غیر ممکن است. مثلا، انتظار داریم اتاقش به اندازه ته سوزنی کثیف نباشد، هر یک از تارهای مویش درست سر جای خود باشند یا اصلا با دوستانش دچار مشکل نشود.
جاهطلبی زیاد
والدین جاه طلب می خواهند بهترین اولیای روی زمین باشند و برای رسیدن به این منظور از فررندانشان می خواهند به عالی ترین وجه عمل کنند. آنان این طرز فکر را به فرزندانشان انتقال می دهند که کاری را انجام ندهند، مگر به بهترین نحو. به این ترتیب، کودکان از انجام کارهایی که در آنها احتمال شکست باشد، اجتناب می ورزند.
معیارهای دوگانه
بسیاری از والدین برای خود این حق و امتیاز را قائلند که از فرزندشان ایراد بگیرند. مادر به کودکان می گوید که وسایلشان را جمع و جور کنند در حالی که لباس های خودش بر روی مبل است. یا پدر شکایت دارد که از صبح تا شب کار طاقتفرسا می کند و نباید در امور خانه کمک کند، در صورتی که از فرزندان می خواهد که پس از بازگشت از مدرسه به کارهای منزل هم بپردازند. او فراموش می کند که تحصیل در مدرسه و بازی کار کودکان است آنان نیز به اندازه او از کار در خانه دلخورند.
کودک تشخیص می دهد که بعضی از حقوق و امتیازات اجتماعی مثل رانندگی محدود به سن می باشد، ولی وقتی والدین بقیه امتیازات و حقوق را برای خود در نظر میگیرند و او را از آنها محروم می کنند، به طور تلویحی به او می گویند که در خانواده از ارزش کمتری برخوردار است.
نویسنده : به آذین داوری کارشناس ارشد مشاوره کودک / بازی درمانگر
آدرس اینستاگرام : https://www.instagram.com/behazin.davari.child.serenity