مدیریت استرس در روز اول از اولین سال تحصیل
رفتن به مدرسه و دوری از والدین برای خیلی از کودکان ممکن است همراه با ترس و اضطراب و وحشت باشد. کودکی که تا کنون تنها وظیفه اصلی اش بازی بوده است، قرار است وارد محیطی شود که برای چندین ساعت به دور از والدین خود ساعت هایی رو با وظایف مختلف سپری کند، در نتیجه داشتن سطحی اط استرس و اضطراب در وی و والدینش منطقی است .
اگر استرس و اضطراب کودک، فقط ناشی از ورود به دنیای جدید و ناشناخته باشد و دلیل اصلی نیز همین باشد و با دوری از والدین مشکل خاصی نداشته باشد و نترسد، با دادن اطلاعات به او که چه اتفاقات و جریاناتی در مدرسه قرار است وجود داشته باشد و او باید چه کارهایی بکند، استرس او به مقدار زیادی کنترل و کم میشود.
اما اگر کودک شما به مقدار زیادی استرس دارد و حتی از چند روز قبل دچار اضطراب شده است، می تواند دلایل زیادی را داشته باشد. مانند:
- سبک فرزندپروری وابسته
- عمق کیفیت مهارت های زندگی کودک
- مدل برخورد با استرس و اضطراب
- عدم شناخت در شروع یک ارتباط
- مقدار استقلال کودک
- ترس و اضطراب والدین و مدل برخورد آنها با موقعیت های اضطرابی
- عدم دانش کودک درباره نحوه کمک گرفتن از دیگران
- و….
اگر فرزند شما 1 الی 4 مورد از موارد بالا را داراست، بهتر است قبل از اولین روز مدرسه، به عنوان یک راه حل موقت، چند مورد از موارد زیر را انجام دهید:
- ساختمان مدرسه را به صورت نقاشی، برای او ترسیم کنید. محل قرار گرفتن حیاط، کلاس ها، آب خوری، سرویس بهداشتی و … را به او بگویید و نشان دهید
- محل رفت و آمد او را، به او بر روی همان نقاشی نشان دهید. اینجا در حیاط، قبل از رفتن به کلاس ها به ترتیب می ایستیم و ناظم یا مدیر به ما میگوید که کدام کلاس هستیم و کجا خواهیم رفت. از این راهرو وارد ساختمان می شوی و …
- در کیف او، چند وسیله که خیال او را راحت کند قرار دهید و دلیل و نحوه و زمان استفاده از آن رابگویید و بگذارید خودش جای آن وسایل را انتخاب کند. مانند چسب زخم که اگر زخم شدی اینجوری ازش استفاده کن. این یک برگه است که شماره من و پدر و ادرس ما روی آن نوشته شده، اگر لازم بود تا با ما صحبت کنی این برگه رابه یکی از معلم های مدرسه یا ناظم بگو و نشان بده.
- روش های آرام بخشی به او یاد دهید. اگر تپش قلب گرفتی (اگر معنی این کلمه را نمیداند به او توضیح دهید) برو آبخوری و صورت خود را بشور و بعد چند نفس عمیق بکش (نفس عمیق را همین الان با او تمرین کنید) و اگر بهتتر نشدی به ناظم یا معلمت بگو.
- به او بگویید که در صورت پیش آمدن مشکل به چه کسی می تواند مراجعه کند
- کیف مدرسه را شب قبل آماده کنید و برنامه فردا صبح را از زمان بیدار شدن از خواب، به او بگویید
- از خاطرات خوبتان در مدرسه برای او صحبت کنید. (شما هم روزی به دبستان رفته اید و خاطرات جالبی از دوستانتان دارید که با استرس شورع شده است)
- به او بگویید بعد از مدرسه در کجا منتظر شما باشد و اگر شما را پیدا نکرد چه کاری باید انجام دهد
این موارد به صورت زودبازده می تواند به شما کمک کند. اگر استرس کودکتان بعد از 3 روز به شدت ادامه داشت، حتما به دنبال پیدا کردن علت آن و پیدا کردن راه حل هایی درباره آن باشید.
همچنین میتوانید کارگاه آفلاین ” ورود به مدرسه” که پر از تکنیک است را تهیه کنید و به آن گوش دهید. حتی اگر فرزندتان کلاس دوم، سوم و یا بالاتر است نیز می توانید از این کلاس مطالب مفیدی را به دست بیاورید
نویسنده: هانیه وزیرپناه مختصص حوزه سلامت روان فردی و نوجوان و سازمانی