خودشناسی از جنس زنانه
مهمترین قدم در ارتقا مهارت های شخصی و پیشرفت اجتماعی، خودشناسی است. تا خود را نشناسیم، نمیتوانیم به طور دقیق بدانیم که چه چیز را می خواهیم و از چه روشی می توانیم به آن دسترسی پیدا کنیم.
اما زنان و بانوان نیاز دارند تا بیشتر از مردان برای شناخت خود تلاش کنند، چرا؟ به این دلیل که روان زنان بی نهایت پیچیده است و در جامعه کنونی ما، به صورت ناهشیار، جامعه درحال سرکوب انرژی زنانه می باشد و در نتیجه بسیار طبیعیست که به صورت ناخواسته و ناآگاه، قسمتی از ویژگی ها، علایق و صفت هایمان زیر بار این فشار تغییر کند یا پنهان شود. در نتیجه ما باید بر روی خود به عنوان یک خانم، تمرکزی بیشتر داشته باشیم.
همچنین، وجود مسئولیت های زیادی در زندگی روزمره باعث دوچندان پیچیده شدن و سخت شدن زندگی می شود. نقش های متعدد در جایگاه های مختلف مانند، مادر بودن، همسر بودن، دختر بودن، خواهر بودن، کارمند بودن، شهروند بودن، نوه بودن و …. هرکدام مسئولیت های روزمره ای را بر دوش می گذارد که جایی برای رسیدگی و تمرکز بر خودمان باقی نمی گذارند.
لذا در این شرایط اولین و سخت ترین قدم، برنامه ریزی است. برنامه ریزی ای که بتواند به حد کافی منعطف باشد تا در زمان بحران و اتفاق های غیرمترقبه، جایی برای این موارد در دل خود باز کند و آنقدر محکم که به ما کمک کند تا زمانی را که برای خود برنامه ریزی کرده ایم، برای کارهای دیگر فدا نکنیم. برای رسیدن به چنین برنامه ای هم باید صبر و پشتکار داشته باشیم و هم از کمک یک متخصص استفاده کنیم.
همچنین مهم ترین کار در راه رسیدن به خودشناسی و شناخت و آشتی با خود نیز، برنامه ریزی ای است که برای ما زمانی را مختص به خودمان کنار می گذارد. این زمان خاص، قرار است به ما کمک کند تا هم به خودمان نزدیک تر شویم و هم استراحت کنیم و هم دانش جدیدی را یاد بگیریم.
از این زمان اختصاصی، قرار است انرژی لازم برای رسیدگی به امور روزمره را تامین کنیم. پس بسیار مهم است که چنین برنامه ای را داشته باشیم
اما به دنبال چه چیزی بگردیم؟
به دنبال قسمت های ناشناخته زندگی خود، خاطرات بدم گذشته، تجربیات دردناک و فراموش نشده، ابعادی از زندگی که تا کنون به دلیل عدم فرصت و یا عدم جرات کافی، آنها را تجربه نکرده ایم، از آنها فرار کرده ایم تا تجربشان نکنیم. بدون درنظر گرفتن هیجان مثبت یا منفی ما از آن ها، باید به سمتشان برویم تا مرزهای شناختمان در باره محدودیت ها، توانایی ها و خواسته هایمان گسترش یابد.
یادتان باشد، حتی در سخت ترین و تاریک ترین لحظاتمان، گنج هایی از آگاهی نهفته است.
اگر در تنهایی ها، زمان های تفکرمان، بتوانیم به نقاط تاریک و پنهان خود برسیم، مقاومت کنیم تا با آنها رو به رو شویم، گریه کنیم، درد مقابله با آنها را تحمل و از آنها به سلامت عبور نمایید، حاصل این دوره ی سخت، سبکی روان و آگاهی و شناخت نسبت به خود می باشد. شناخت عمیقی که به وضوح به ما مسیر درست را نشان می دهد.
درنتیجه، از هر روشی که انتخاب کنید تا به موفقیت برسید، تمامی آنها از مسیر خودشناسی گذر می کنند. خودشناسی از روش های مختلفی به دست می آید. مانند، تفکر، مطالعه، صحبت با افراد امین و مناسب، صحبت با مشاور و روانشناس و …. . اما مهم آن است که آن روش مناسب شما باشد و شما در روند و مسیر خودشناسی، احساس خوشحالی و موفقیت نمایید.
نوشته هانیه وزیرپناه متخصص حوزه سلامت روان فردی و نوجوان و سازمانی